Zdrowie z Barbadosu

Zdrowie z Barbadosu

Acerola, nazywana również "wiśnią z Barbadosu", pochodzi z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Jej historia sięga czasów prekolumbijskich, kiedy to Indianie przenosili nasiona i rośliny podczas migracji między wyspami. Obecnie acerola uprawiana jest w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz tropikach Azji i Afryki. Jednak największym jej producentem jest Brazylia.

W różnej postaci

Owoce tej rośliny są delikatne i łatwo się psują, dlatego też często są przetwarzane na soki, które komercyjnie produkowane, są skoncentrowane i mogą być mrożone lub przerabiane na proszek. Sok z aceroli bardzo często jest dodawany do odżywek witaminowych dla dzieci, natomiast proszek stosowany jest w suplementach diety. W przemyśle farmaceutycznym wytwarza się preparaty witaminowe oraz różne specyfiki do stosowania przy przeziębieniach, w trakcie infekcji i w chorobach przewlekłych. W medycynie tradycyjnej stosowano owoce aceroli do leczenia czerwonki, biegunki, a także chorób wątroby.

Acerola
Acerola

Skarbnica zdrowia

Acerola jest bogata w prowitaminy: A, B1 i B2, żelazo, fosfor, wapń oraz witaminę PP, lecz przede wszystkim stanowi najbogatsze źródło witaminy C. W 100 gramach owocu znajduje się 4,5% tej witaminy. To 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Już jeden lub dwa owoce potrafią uzupełnić dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C, a zawarta w owocu jest dwa razy silniejsza, a co za tym idzie skuteczniejsza, niż dostępna w aptekach. Dzięki pochodzeniu naturalnemu jest również wchłaniana w dużo większym stopniu przez organizm, niż kwas askorbinowy dostępny w innych postaciach, na przykład: tabletek, syropów.
Na zawartość witaminy C w owocach aceroli ma wpływ wiele czynników. Należą do nich: nasłonecznienie, pora roku czy rejon uprawy. Krzewy, bądź drzewa aceroli, są zazwyczaj całoroczne, jednak w zależności od klimatu w którym rosną, ich okres owocowania jest różny. W klimacie ciepłym trwa to cały rok, natomiast w chłodniejszym tylko od maja do grudnia. Roślina może okresowo zrzucać liście, jeśli temperatura powietrza jest zbyt niska lub jeśli jest zbyt sucho. Ilość owoców zależy od wieku rośliny. Im starsze drzewo lub krzew, tym większa ilość owoców. W Polsce acerola może być hodowana wyłącznie w pomieszczeniach, ponieważ źle znosi mróz, ginąc już przy temperaturze -2 stopni.

Przeciwzapalnie, przeciwalergicznie

Oprócz kwasu askorbinowego, w aceroli znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy jakimi są karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów). Wśród karotenoidów najwięcej jest beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która przyspiesza opalanie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zapobiega chorobom serca i wzmacnia odporność. Antocyjany również pozytywnie wpływają na wzrok i układ sercowo-naczyniowy. Wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i potencjalne przeciwnowotworowe.
Acerola używana jest również w kosmetyce. Jej najpopularniejszym zastosowaniem jest wspomaganie leczenia trądziku oraz opóźnienie procesu starzenia się, ale też uszczelnia naczynie krwionośne. Ekstrakty z tego owocu są składnikiem wielu kremów i maseczek.
Dla sceptyków

Można powiedzieć, że w naszym kraju pełno jest roślin, które pomogą nam utrzymać lub odzyskać zdrowie. Po co sprowadzać je z odległych miejsc? Czasami warto. Tym bardziej, że acerola – delikatna roślina, daje nam żelazne zdrowie.

Produkty powiązane

Acerola 100kps

Acerola 250g

Acerola 500ml

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *