Zakwaszenie organizmu to zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (podwyższone pH w organizmie. Prawidłowe pH wynosi 7,35-7,45).
Jakie cechy wykazuje zakwaszony organizm?
- chroniczne zmęczenie,
- osłabiona odporność,
- często i przez długi czas podkrążone oczy,
- wystający brzuch,
- obfitość tkanki tłuszczowej,
- nadwaga oraz napady wilczego głodu i nagły głód na słodycze,
- bóle stawów,
- bóle głowy, migreny, zmniejszona wydolność organizmu
Wszystko co dzieje się w naszym organizmie, nie dzieje się bez żadnej przyczyny. Większość takich problemów bierze się z niewłaściwego pożywienia, które niestety notorycznie spożywamy.
Możemy sobie pomóc przygotowując np. pieprz ziołowy, który pomoże nam odkwasić organizm, a przy tym doskonale smakuje. Potrawy nim doprawione, są bardzo smaczne.
W jaki sposób samodzielnie przygotować taki pieprz ziołowy odkwaszający?
Składniki:
5 łyżek czarnego pieprzu w ziarenkach
3 łyżek cząbru
3 łyżek majeranku
3 łyżek ziaren kolendry
Wykonanie:
Podane składniki należy wsypać na sucha patelnię, prażyć ok.4-5 minut. W momencie, gdy ziarenka będą podskakiwać, znaczy, że są już gotowe. Następnie w oddzielnym naczyniu studzimy, czasem mieszając.
Gdy będą zimne, wsypujemy do młynka do kawy, bądź blendera, i mielimy je do drobnej konsystencji. Zmielona mieszankę ponownie wsypujemy na patelnię, i ponownie krótko prażymy 1-2 minuty. Ponownie studzimy w oddzielnym naczyniu. Gotowy pieprz ziołowy przesypujemy do pojemnika (może być słoik) i szczelnie zamykamy. Gotowa mieszanka jest bardzo intensywna również w zapachu, dlatego możemy mimowolnie kichać…