ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

Zakwaszenie organizmu to zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (podwyższone pH w organizmie. Prawidłowe pH wynosi 7,35-7,45).

Jakie cechy wykazuje zakwaszony organizm?

- chroniczne zmęczenie,

- osłabiona odporność,

- często i przez długi czas podkrążone oczy,

- wystający brzuch,

- obfitość tkanki tłuszczowej,

- nadwaga oraz napady wilczego głodu i nagły głód na słodycze,

- bóle stawów,

- bóle głowy, migreny, zmniejszona wydolność organizmu

Wszystko co dzieje się w naszym organizmie, nie dzieje się bez żadnej przyczyny. Większość takich problemów bierze się z niewłaściwego pożywienia, które niestety notorycznie spożywamy.

Możemy sobie pomóc przygotowując np. pieprz ziołowy, który pomoże nam odkwasić organizm, a przy tym doskonale smakuje. Potrawy nim doprawione, są bardzo smaczne.

W jaki sposób samodzielnie przygotować taki pieprz ziołowy odkwaszający?

Składniki:

5 łyżek czarnego pieprzu w ziarenkach

3 łyżek cząbru

3 łyżek majeranku

3 łyżek ziaren kolendry

Wykonanie:

Podane składniki należy wsypać na sucha patelnię, prażyć ok.4-5 minut. W momencie, gdy ziarenka będą podskakiwać, znaczy, że są już gotowe. Następnie w oddzielnym naczyniu studzimy, czasem mieszając.

Gdy będą zimne, wsypujemy do młynka do kawy, bądź blendera, i mielimy je do drobnej konsystencji. Zmielona mieszankę ponownie wsypujemy na patelnię, i ponownie krótko prażymy 1-2 minuty. Ponownie studzimy w oddzielnym naczyniu. Gotowy pieprz ziołowy przesypujemy do pojemnika (może być słoik) i szczelnie zamykamy. Gotowa mieszanka jest bardzo intensywna również w zapachu, dlatego możemy mimowolnie kichać…

Produkty powiązane

pieprz czarny ziarnisty

cząber

majeranek-otarty-50g

owoc-kolendry-100g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *