Upał nas nie rozpieszcza. Wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie. Wysoka temperatura była uciążliwa, w szczególności w mieście, gdzie jest dużo betonu, który jeszcze więcej się nagrzewa. To daje poczucie jeszcze, że jest jeszcze bardziej gorąco.
Jak sobie ulżyć, orzeźwić się, pijąc nie tylko wodę, i jedząc lody?
Może napoje ziołowe? Wystarczy napar z ziół wymieszać z wodą, wstawić do lodówki, kilka kostek lodu do tego, i można cieszyć się cudownym smakiem.
Jakie zioła możemy wykorzystać?
Mięta
Posiada wspaniałe właściwości chłodzące i orzeźwiające.
Chętnie korzystają z niej producenci lodów oraz nektarów owocowych.
W gorące dni warto sporządzić sobie herbatkę miętową (najlepiej schłodzoną).
Można również wrzucić kilka listków do szklanki z zimną wodą, kompotem czy lemoniadą.
Szałwia
Dodajemy ją do tłustych mięs, drobiu oraz ryb. Znakomicie poprawia również smak sałatek i potraw z pomidorów czy grochu.
Zioło ma silne właściwości chłodzące i odprężające – w upały warto zaparzyć herbatkę z szałwii. Pijemy ją po przestudzeniu, ale według niektórych zielarzy równie orzeźwiająco podziała ciepły napar.
Ogórecznik lekarski
Pędy, liście i kwiaty rośliny o drobnych kwiatkach w kształcie gwiazdki to prawdziwe bogactwo aromatów. Ich lekko słony smak przypomina smakiem ogórka.
Jego liście możemy wykorzystać do aromatyzowania napojów, a także dodawać do kanapek,
sałatek i zup.
Kwiaty ogórecznika po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki serwowane podczas letnich przyjęć.
Krwawnik
Z krwawnika warto przygotować napój, ewentualnie łącząc go z miętą i rumiankiem. Po zalaniu zioła wodą zostawiamy je na około dwie godziny. Później przecedzamy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i uzyskujemy wyśmienitą i orzeźwiającą miksturę.
Melisa
Listki melisy cenione są m.in. za świeży i przyjemny zapach.
Na uwagę zasługują jej olejki eteryczne, które wykazują działanie uspokajające i poprawiające samopoczucie, co w upalny dzień na pewno warto docenić.
Spożywamy ją pod postacią napoju (łyżeczkę suszonych liści lub dwie łyżeczki świeżych zalewany filiżanką wrzącej wody, w miarę potrzeby schładzamy i doprawiamy miodem lub cytryną).
Lawenda
Lawenda jest uprawiana, głównie ze względu na urzekający aromat oraz cenne dla zdrowia i urody właściwości.
Po odkryciu właściwości chłodzących lawendy, zaczęto jej kwiaty dodawać do sałatek i deserów, także do orzeźwiających napojów.
Chłodzące napoje warto przygotować w połączeniu z melisą.
Kolendra
Jej małe, przypominające pietruszkę liście również wykazują silne działanie orzeźwiające.
Bazylia
Bazylia jest częstym gościem na naszym parapecie.
Zawarte w liściach rośliny olejki eteryczne mają też właściwości orzeźwiające, dlatego warto dodawać je do różnych letnich przekąsek.
Soczyście zielone liście mogą być również dodatkiem do napojów, razem z miętą i melisą.