Szklanka ziół… na upały!

Szklanka ziół… na upały!

Upał nas nie rozpieszcza. Wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie. Wysoka temperatura była uciążliwa, w szczególności  w mieście, gdzie jest dużo betonu, który jeszcze więcej się nagrzewa. To daje poczucie jeszcze, że jest jeszcze bardziej gorąco.

Jak sobie ulżyć, orzeźwić się, pijąc nie tylko wodę, i jedząc lody?

Może napoje ziołowe? Wystarczy napar z ziół wymieszać z  wodą, wstawić do lodówki, kilka kostek lodu do tego, i można cieszyć się cudownym smakiem.

Jakie zioła możemy wykorzystać?

Mięta

 

 

 

 

 

Posiada wspaniałe właściwości chłodzące i orzeźwiające.

Chętnie korzystają z niej producenci lodów oraz nektarów owocowych.

W gorące dni warto sporządzić sobie herbatkę miętową (najlepiej schłodzoną).

Można również wrzucić kilka listków do szklanki z zimną wodą, kompotem czy lemoniadą.

Szałwia

 

 

 

 

 

 

Dodajemy ją do tłustych mięs, drobiu oraz ryb. Znakomicie poprawia również smak sałatek i potraw z pomidorów czy grochu.

Zioło ma silne właściwości chłodzące i odprężające – w upały warto zaparzyć herbatkę z szałwii. Pijemy ją po przestudzeniu, ale według niektórych zielarzy równie orzeźwiająco podziała ciepły napar.

Ogórecznik lekarski

 

 

 

 

 

Pędy, liście i kwiaty rośliny o drobnych kwiatkach w kształcie gwiazdki to prawdziwe bogactwo aromatów. Ich lekko słony smak przypomina smakiem ogórka.

Jego liście możemy wykorzystać do aromatyzowania napojów, a także dodawać do kanapek,

sałatek i zup.

Kwiaty ogórecznika po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki serwowane podczas letnich przyjęć.

Krwawnik

 

 

 

 

 

 

Z krwawnika warto przygotować napój, ewentualnie łącząc go z miętą i rumiankiem. Po zalaniu zioła wodą zostawiamy je na około dwie godziny. Później przecedzamy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i uzyskujemy wyśmienitą i orzeźwiającą miksturę.

Melisa

 

 

 

 

 

 

Listki melisy cenione są m.in. za świeży i przyjemny zapach.

Na uwagę zasługują jej olejki eteryczne, które wykazują działanie uspokajające i poprawiające samopoczucie, co w upalny dzień na pewno warto docenić.

Spożywamy ją pod postacią napoju (łyżeczkę suszonych liści lub dwie łyżeczki świeżych zalewany filiżanką wrzącej wody, w miarę potrzeby schładzamy i doprawiamy miodem lub cytryną).

Lawenda

 

 

 

 

 

 

Lawenda jest uprawiana, głównie ze względu na urzekający aromat oraz cenne dla zdrowia i urody właściwości.

Po odkryciu właściwości chłodzących lawendy, zaczęto jej kwiaty dodawać do sałatek i deserów,  także do orzeźwiających napojów.

Chłodzące napoje warto przygotować w połączeniu z melisą.

Kolendra

 

 

 

 

 

 

Jej małe, przypominające pietruszkę liście również wykazują silne działanie orzeźwiające.

Bazylia

 

 

 

 

 

 

Bazylia jest częstym gościem na naszym parapecie.

Zawarte w liściach rośliny olejki eteryczne mają też właściwości orzeźwiające, dlatego warto dodawać je do różnych letnich przekąsek.

Soczyście zielone liście mogą być również dodatkiem do napojów, razem z miętą i melisą.

Produkty powiązane

Liść szałwii herbatka ekologiczna 25g Dary Natury

Miód lipowy 400 g

Liść mięty pieprzowej herbatka ekologiczna 25g Dary Natury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *