Pogoda nie rozpieszcza, raz słońce i upały, raz deszcz i ochłodzenie. Czy jest jakiś napój łączący takie skrajne pogody?
Syrop z kwiatów bzu czarnego.
Warto mieć go zawsze pod ręką. Jest idealny na przeziębienie i wzmacnianie organizmu osłabionego chorobą. Jest również idealny do przygotowania orzeźwiającego napoju w letnie upały. Należy tylko rozcieńczyć go z wodą i z dodatkiem kostek lodu podawać dla ochłody. Można dodać go również do herbaty, czy koktajli.
JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA TAKI SYROP?:
- NIE!!! jemy kwiatów i owoców czarnego bzu nie poddanych obróbce termicznej bądź suszeniu. Surowe owoce i kwiaty zawierają szkodliwe związki, które mogą szybko się zneutralizować dzięki obróbce termicznej i suszeniu,
- syrop ma unikalny smak, wspiera zdrowie, jest świetnym dodatkiem do deserów, napojów, ,
- naturalnie wzmacnia organizm i jest naturalnym lekiem przeciwwirusowym,
- zawierają: witaminy i minerały, beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny,
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniają odporność organizmu, działają wykrztuśnie i napotnie.
JAK PRZYGOTOWAĆ SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO?
Przygotowanie:
- Kwiaty zbieramy w porze porannej lub do południa, mają wtedy najbardziej intensywny zapach, i możemy najwięcej z nich „wyciągnąć” dobroci. Wybieramy suchy i słoneczny dzień, miejsca dalekie od ulic i dróg.
- Zebrane kwiaty (ilość: garnek 5 litrowy luźno wrzuconych kwiatów) rozkładamy luźno na płachcie, na ok. godzinę. To jest czas na ucieczkę małych kolatorów: biedronek, żuczków, mrówki, inne żyjątka.
- Po tym czasie odcinamy ogonki, grubsze łodygi, wyrzucamy uschłe części.
- Przygotowujemy zalewę – podstawę syropu: 1,5kg cukru, 1,5l wody, sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn.
- Zagotowujemy zalewę, i zalewamy kwiaty czarnego bzu w garnku.
- Pozostawiamy do ostygnięcia, często mieszamy.
- Po ostygnięciu wstawiamy garnek do lodówki na 4-5 dni. Mieszamy 2-3 razy dziennie.
- Po tych kilku dniach przecedzamy przez gęstą gazę, wyciskamy ręcznie kwiaty, co do ostatniej kropli.
- Zagotowujemy (zagotować, czyli doprowadzić do wrzenia. Nie powinno się go gotować – to oczywiste. Musi być po prostu gorący, aby zakrętki chwyciły).
- Przelewamy do wyparzonych uprzednio słoików. Ustawiamy dnem do góry.
- Jeśli pewności, jeżeli wiemy że będziemy przechowywać długo nasz syrop, możemy krótko pasteryzować słoiki.
FOTORELACJA Z PRZYGOTOWYWANIA:
Produkty powiązane