Dania na bazie tego produktu przewijają się w kuchniach całego świata. Różnią się wprawdzie od siebie rodzajem, składem oraz wyglądem ale jest to spowodowane tym, że każde państwo a nawet rejon ma własną kulturę oraz tradycje kulinarne. Pierwsze wzmianki o makaronie pojawiły się w Chinach 4 tysiące lat temu. W Europie także jest znany już od kilkunastu wieków. Do dzisiaj powstało wiele różnych rodzajów makaronów, jednak sam skład się praktycznie nie zmienia od setek lat.
Domowy rządzi
Przygotowanie tej potrawy we własnym zakresie jest proste. Skład zawsze jest taki sam : mąka, jajka i woda. Większość makaronów dostępnych w naszych sklepach jest wytwarzana z mąki pszennej, pozbawionej wartościowych witamin oraz minerałów. Dla naszego zdrowia lepiej wybierać pełnoziarniste, takie jak: orkiszowa, żytnia, gryczana, czy jęczmienna. Wymienione mąki zawierają błonnik, korzystniejszy dla przemiany materii. Kolejny składnik to jajka, które oczywiście powinny być „prosto od kur”, a jeżeli nie mamy do nich dostępu, najlepsze są te z najniższym numerem kodu.
Niektórzy amatorzy tego specjału modyfikują skład podstawowy, dodając do niego różnego rodzaju dodatki. Najczęściej są to produkty tłuszczowe, czyli olej lub masło. Jeżeli masz odrobinę chęci, warto przygotować makaron domowej roboty, chociażby dlatego że wiemy z czego on jest zrobiony. Oto przepis:
40 dag mąki,
2-3 jaja,
sól
Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy zagłębienie, wlewamy jaja i stopniowo mieszamy z mąką, zagniatając ją z boków, dodajemy sól. Potem już tylko należy zagnieść jednolite, gładkie i lśniące ciasto. Czas gniecenia powinien wynosić do ok. 20 min, żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki, możemy odłożyć ciasto do leżakowania, na ok. 30 min. Nakrywamy ściereczką. Po tym czasie dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na cienki placek, na oprószonej mąką stolnicy. Pozostawiamy na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia. Po tym czasie posypujemy placki lekko mąką, zwijamy w rulon i kroimy nożem. Pokrojone ciasto luźno rozsypujemy na oprószonej mąką ściereczce.
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej wody. Gdy będzie jej za mało, zrobi się mazisty. Świeży makaron gotujemy 2-3 minuty od chwili zawrzenia (ten z mąki razowej – nieco dłużej), „prawie przykryty” – (najlepiej aby między garnkiem a pokrywką była włożona drewniana łyżka).
Aby nasz makaron nie był sklejony, należy dodać do wody łyżkę masła lub oleju. Po ugotowaniu, przelewamy go zimna wodą aby pozbyć się krochmalu.
Domowy, przesuszony makaron, bądź łazanki możemy przechowywać w chłodnym miejscu do 2-3 miesięcy.
Kolorowo mi
Teraz zrobi się barwnie, bo kto powiedział, że włoski przysmak musi być w jednym kolorze?
BRĄZOWY – KWASKOWY – do ciasta podstawowego dodajemy 2-3 łyżki octu balsamicznego. Taki makaron będzie idealny do gulaszu wołowego.
BRĄZOWY – NA SŁODKO – do ciasta podstawowego dodajemy kakao. Podajemy na przykład z sosem waniliowym.
BORDOWY – O LEKKO SŁODKIM SMAKU – do ciasta podstawowego dodajemy 4 łyżki koncentratu buraczanego. Możemy też ugotować makaron w wodzie z dodatkiem soku z czerwonych buraków (do 1 litra wody wlać 250 ml soku). Taki makaron serwujemy z warzywnymi sosami.
ZIELONY – używamy pół pęczka natki pietruszki i bazylii, ewentualnie mięty. Listki miksujemy z jajkami, na gładko. Ziołowe piure dodajemy do pozostałych składników. Następnie zagniatamy makaron z przepisu podstawowego. Podajemy ze śmietanowym sosem na bazie żółtego sera.
ŻÓŁTY – szczyptę niteczek szafranu, bądź kurkumy wrzucamy do wrzątku i dodajemy do pozostałych składników ciasta podstawowego. Makaron tak zrobiony idealnie pasuje do domowego rosołu.
Może jednak ze sklepu?
Często dokonujemy zakupu, pod wpływem impulsu. Więc jaki produkt możemy świadomie wybrać?
Smakosze twierdzą, że te domowej roboty są najlepsze, ale też te produkowane fabrycznie, mogą dostarczyć nam kulinarnych rozkoszy.
- KOKARDKI – nazywane inaczej motylkami. Spotkać możemy różnej wielkości. Są idealnym dodatkiem do zup i sałatek. Nie rozgotowują się tak łatwo, pozostają jędrne. Możemy je również podawać z gęstymi warzywnymi sosami.
- LASAGNE – są to płaty ciasta makaronowego wielkości 8-12 cm. Lekko obgotowane, zaledwie namoczone, bądź suche płaty przekładane gorącym farszem (mięsnym, warzywnym), które następnie zalewa się sosem beszamelowym i zapieka.
- MUSZELKI – różnej wielkości, rowkowane, gładkie. Te malutkie świetnie nadają się do zup, mięs duszonych. Średnie do gęstych sosów mięsno – warzywnych, jako dodatek do ryb. Sos w przypadku tego rodzaju makaronu idealnie wypełnia wnętrza muszelek. Te większe muszle, możemy napełniać farszem mięsnym, warzywnym, łososiem, serem, owocami morza, a następnie zapiekać.
- RURKI – małe, grube, krótkie (rigatoni, penne) najlepiej nadają się do wypełniających je gęstych sosów. Idealne do sosów na bazie pomidorów, śmietany, sera. Najgrubsze – są idealne do nadziewania i zapiekania z sosami.
- SPAGHETTI – cieńsze, bądź troszkę grubsze. Najpopularniejszym sposobem podania tego makaronu jest polanie go sosem mięsno – pomidorowym, a następnie posypanie serem.
- ŚWIDERKI – idealne do sałatek , duszonych mięs w sosie.
- WSTĄŻKI – spotkać możemy wstążki różnej szerokości, w kolorze naturalnym lub barwione. Idealnie nadają się do sosów pesto, z samym masłem, oliwą i czosnkiem, sosem śmietanowym bądź serowym. Gotując je, nie należy go łamać, tylko pod wpływem jak mięknie, wsuwać cały pod wodę.
- Piramida żywienia
Z początkiem roku 2016 została opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Znacząco różni się ona od tej z 2009 roku.
Przed rokiem 2016 podstawą były produkty mączne, które zastąpiono owocami i warzywami. Naukowcy doszli do wniosku, że jednak najważniejsza jest większa ilość błonnika w diecie, a nie cukier, sól, tłuszcz.
Istotną zmianą jest też umieszczenie w piramidzie ziół, służących nie tylko do poprawiania smaku potraw, ale również dostarczających wielu składników zdrowotnych.
Jednym słowem, w piramidzie znajdują się wszystkie składniki, na bazie których skomponujemy przepyszny obiad na bazie makaronu.
Makaron jest zatem ważnym elementem naszego żywienia, a także nie ma co ukrywać, świetnym dodatkiem do dań w każdej kuchni.
A zatem jedzmy go ze smakiem, na zdrowie!
Uwielbiam makarony, do obiadu, do sosu czy w zupie-wszelkie!