Słodki jak cukier

Słodki jak cukier

SŁODKI CUKIER

Cukier potrafi uzależniać jak papierosy, alkohol. A co jest najgorsze – bardzo ciężko przed nim się skryć. Cukier jest wszędzie, często ukryty pod innymi nazwami, ale znajdziemy go w każdym produkcie…

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacowała, że przeciętny człowiek potrzebuje na co dzień ok. 6 łyżeczek cukru. Tymczasem większość z nas przekracza tę normę wielokrotnie. A  nie chodzi tu o cukier, który wsypujemy do herbaty czy kawy, tylko taki który występuje w pieczywie, mięsie, a nawet rybach! Cukier jest wszechobecny!

Nie zapominajmy, że im więcej cukru spożywamy – tym bardziej cierpi na tym nasza wątroba. Dodatkowo wzrasta też poziom cholesterolu i powstaje ryzyko otyłości.

CZY WARTO CZYTAĆ ETYKIETY PRODUKTÓW I SZUKAĆ CUKRU?

Każdy producent stosuje przeróżne sztuczki, aby zataić przed nami – konsumentami obecność cukru w produktach, które kupujemy.

Jednym z najprostszych zabiegów – stosowanym w celu wykrycia cukru i szkodliwych słodzików – jest obco brzmiąca nazwa. Oto kilka przykładów:

SACHAROZA – czyli w skrócie cukier prosty (to ten, którym słodzimy herbatę). Najczęściej używa się do dosładzania lodów, słodyczy, drożdżówek.

SYROP GLUKOZOWO – FRUKTOZOWY – jest to cukier pozyskiwany z kukurydzy. Znajdujemy go najczęściej w pieczywie, napojach, sokach owocowych (!), batonikach, ciastkach, napojach gazowanych.

SYRBITOL (SYROP SORBITOLOWY) – znajdziemy go w musztardach, ketchupach, rybach, gotowych deserach, gumach do żucia (także tych, które mają nam pomagać po obiedzie), suszonych owocach.

MALTODEKSTYNA – (skrobia modyfikowana) – możemy ją znaleźć w dżemach, kaszkach, majonezie, jak również w niektórych lekach i suplementach diety. Jest niebezpieczna dla osób otyłych i cukrzyków.

ALE CO ROBIĆ, GDY MAMY OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO A POD RĘKA NIE MA ŻADNEGO CUKIERKA?

W aptekach,  sklepach zwykłych i tych ze zdrową żywnością znajdziemy cały szereg produktów, które mają nam pomóc zmniejszyć łaknienie. Warto – zamiast tego, i wydawania zbędnych pieniędzy – skupić się nad wprowadzeniem do jadłospisu niektórych produktów. Nasz portfel i nasze ciało nam podziękują.

IMBIR – wspaniale rozgrzewa (idealny na chłodne dni), przyspiesza przemianę materii i zmniejsza ochotę na słodycze.

CYMANOM – jeśli dodajesz tą przyprawę do potraw i napojów, zwiększa to uczucie sytości.

JABŁKA – obfitują w błonnik i pektyny. Szybko dają uczucie sytości i pełnego żołądka.

MIGDAŁY – pomocne w kontrolowaniu apetytu. Lecz trzeba pamiętać o umiarze, norma to 12 sztuk dziennie.

SUSZONE OWOCE – morele, daktyle, figi. Należy wybierać te, które w naturze są słodkie. Ewentualnie można pokusić się o samodzielne suszenie owoców (jakie tylko lubimy), i przegryzanie ich w czasie „kryzysu” głodowego.

ZŁOTA RADA – ABY ZMNIEJSZYĆ APETYT NA CUKIER!

Aby zmniejszyć apetyt na cukier, warto spożywać regularne posiłki bazujące na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Zawarte w nich węglowodany złożone (w tym błonnik) powoduje stopniowe uwalnianie glukozy do krwi. Możemy w ten sposób uchronić swój organizm przez gwałtownymi wahaniami poziomu cukru i zapanujemy nad chęcią sięgnięcie po coś słodkiego.

JAK NIE CUKIER – TO CZYM MAMY SŁODZIĆ?

Wpływ cukru na nasze życie nie pozostawia większych złudzeń. Jego spożycie obecne jest w każdym naszym pożywieniu. Jego spożycie przyczynia się do cukrzycy i chorób serca. Czym możemy go zastąpić?

STEWIA – jest 200 razy słodsza od tradycyjnego cukru, a przy tym prawie nie ma kalorii. Najlepiej kupować jednak ekstrakty ze stewii w kolorze zielonym lub brązowym.

KSYLITOL (cukier brzozowy) – choć jest równie słodki jak cukier, ma zbawienny wpływ na organizm, m.in.: opóźnia procesy starzenia i wzmacnia układ odpornościowy.

SYROP KLONOWY – jest mniej kaloryczny niż miód i cukier, zawiera witaminy z grupy B.

Produkty powiązane

Jagody goji

Syrop daktylowy

Syrop z agawy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *