ROZMARYN LEKARSKI
Nazwa Rosmarinus wywodzi się najprawdopodobniej od słów rosa – róża i marinus – pochodząca z morza.
Roślina była niezwykle cenna w antycznym Rzymie. Wykonywano z niej wieńce kwiatowe, wchodziła w skład kadzideł, używano jej do celów leczniczych.
Krzew poświęcono Afrodycie, greckiej bogini miłości, piękna i małżeństwa. Z rozmarynu, z liści laurowych i mirtowych wito wianki weselne. W Europie uznawano go za symbol płodności i śmierci, a także wiernej miłości. Wkładano roślinę do trumien i przyozdabiano nią groby.
Rozmaryn lekarski w stanie naturalnym występuje w regionie Morza Śródziemnego. Uprawia się do w wielu krajach, m.in. we Francji, Włoszech, w Hiszpanii, Grecji, Meksyku.
Jest rośliną, która jest wrażliwa na przemrożenie, dlatego w Polce jest hodowany w doniczkach, które na okres lata można wystawić do ogrodu.
Jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych, który w warunkach naturalnych dorasta do ok. 2 metrów.
Kwietnie od początku czerwca do sierpnia.
Rozmaryn ma niezwykły korzenny zapach.
Surowce zielarskie – liście Folium Rosmarini – uzyskuje się z upraw.
DZIAŁANIE:
Rozmaryn ma właściwości żółciopędne, rozkurczowe, wiatropędne, uspokajające, moczopędne, odkażające, wzmacniające, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi, usprawnia trawienie, działa drażniąco na skórę.
ZASTOSOWANIE:
W MEDYCYNIE:
Wewnętrzne: napary stosuje się w chorobach gośćcowych, nadciśnieniu, zaburzeniach okresu przekwitania, zaburzeniach w krążeniu krwi, w stanach skurczowych jelit, przeziębieniach, nalewkę rozmarynowa zaleca się przy osłabieniu, wyczerpaniu nerwowym, stanach depresyjnych.
Zewnętrznie: olejku rozmarynowego (dodawanego do oleju słonecznikowego) używa się przy bólach mięśniowych, stawowych, zapaleniu korzonków nerwowych, do kąpieli przy schorzeniach skórnych, wyczerpaniu nerwowym, napary zaleca się do okładów i przemywania w stanach zapalnych skóry, źle gojących się ranach.
W KOSMETYCE:
Rozmaryn jest składnikiem kremów, balsamów i płynów do pielęgnacji skóry, działa wzmacniająco, ściągająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie, ujędrniająco, poprawia krążenie, głęboko oczyszcza skórę i przyspiesza odnowę komórek, hamuje powstawanie zmarszczek.
Dodany do kąpieli, relaksuje i poprawia ukrwienie.
Wchodzi w skład mieszanek ziołowych przeznaczonych do pielęgnacji włosów skłonnych do przetłuszczania i łupieżu. Działa na nie wzmacniająco, nadaje im połysk, lekko przyciemnia, pobudza wzrost.
W KUCHNI:
Zioło używa się do peklowania mięsa.
Wykorzystuje się je jako przyprawę do pieczonych ziemniaków, kapusty włoskiej, pomidorów, sosów, zup, makaronów, sałatek, wędlin, do masła ziołowego, risotto.
Wrzucone do żaru podczas pieczenia mięsa na ruszcie – aromatyzuje potrawę.
Rozmaryn wchodzi w skład ziół prowansalskich.
JAK JESZCZE MOŻNA WYKORZYSTAĆ ROZMARYN:
Dodaje się go do bukietów ziołowych.
Dodaje uroku ozdabiając kuchnię, balkon – uprawiany w donicy.
Wchodzi w skład preparatów odstraszających owady.