Odżywianie

ZWALCZ UCIĄŻLIWY KASZEL, PRZEZIĘBIENIE I BÓL STAWÓW – PROSTY SPOSÓB NASZYCH BABĆ+ PRZEPIS

ZWALCZ UCIĄŻLIWY KASZEL, PRZEZIĘBIENIE I BÓL STAWÓW – PROSTY SPOSÓB NASZYCH BABĆ+ PRZEPIS

Dawniej, na wsiach często obok kur biegały beztrosko gęsi. Mięsko do zjedzenia, pióra na poduszki, jajka, ale też tłuszczyk do przetopienia na smalec. Takim sposobem nasi przodkowie się leczyli. Stare ludowe metody. Dziś, gdy chemia jest wszędzie, staramy się w jakiś sposób powrócić do tych starych dobrych metod. TROCHĘ HISTORII O SMALCU GĘSIM W publikacji […]

ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis

Zakwaszenie organizmu to zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (podwyższone pH w organizmie. Prawidłowe pH wynosi 7,35-7,45). Jakie cechy wykazuje zakwaszony organizm? – chroniczne zmęczenie, – osłabiona odporność, – często i przez długi czas podkrążone oczy, – wystający brzuch, – obfitość tkanki tłuszczowej, – nadwaga oraz napady wilczego głodu i nagły głód na słodycze, – bóle […]

Jak zrobić masło ziołowe w 3 minuty?

Jak zrobić masło ziołowe w 3 minuty?

Masło ziołowe jest doskonałym dodatkiem do potraw w naszej kuchni. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest idealne do smarowania pieczywa (szczególnie, gdy chcemy urozmaicić zwykłe kanapki czy grzanki), do ryb, do mięsa na grilla (nie tylko w sezonie letnim), do ziemniaków (też tych pieczonych w piekarniku, są wyborne…). Przepis nie jest skomplikowany, łatwy, zajmuje tylko […]

Czy woda z cytryną  pita na czczo odchudza?

Czy woda z cytryną  pita na czczo odchudza?

COŚ NA LEPSZY POCZĄTEK DNIA CZYLI  DLACZEGO WARTO PIĆ WODĘ Z CYTRYNĄ? Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak cytryny. Dla niektórych od razu na samo wspomnienie buzia się wykrzywia. Nieprawdaż? Jednakże, picie wody z cytryną powinno stać się naszym porannym nawykiem Rozpoczynanie dnia od szklanki wody z cytryną, da nam zbawienne efekty, a dodatkowo […]

Podstawowe przetwory z surowców zielarskich

Podstawowe przetwory z surowców zielarskich

Zioła od dawnych czasów były używane do łagodzenia dolegliwości, na które cierpieli ówcześni ludzie. Zioła mogą działać podobnie jak lek (chociaż w niektórych przypadkach nie zawierzajmy ziołom swojego czy najbliższych życia), również mogą wywoływać skutki uboczne – należy uważnie obserwować swój organizm. Profilaktyczne zażywanie ziół, zapobieganie powstawaniu różnych dolegliwości i chorób lub skuteczne uzupełnienie leczenia. […]

Po co nam ten magnez?

Po co nam ten magnez?

Magnez jest nam potrzebny do życia, bardziej niż sądzimy. Chroni nasze serca przed chorobami, wpływa na uregulowanie krążenia. Poprawia koncentrację i pamięć, działa na nas uspokajająco, ma działanie antydepresyjne. Niby nic, ale czujesz, że coś wyprowadza cię z równowagi – warto najpierw sięgnąć po magnez (nie tylko w postaci suplementu, ale w szczególności ten, który […]

Słodki jak cukier

Słodki jak cukier

SŁODKI CUKIER Cukier potrafi uzależniać jak papierosy, alkohol. A co jest najgorsze – bardzo ciężko przed nim się skryć. Cukier jest wszędzie, często ukryty pod innymi nazwami, ale znajdziemy go w każdym produkcie… Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacowała, że przeciętny człowiek potrzebuje na co dzień ok. 6 łyżeczek cukru. Tymczasem większość z nas przekracza tę […]

Godny polecenia ocet jabłkowy

Godny polecenia ocet jabłkowy

Musimy połączyć zmiażdżone jabłka (lub zamiast nich cydr) z drożdżami, aby wywołać tym sposobem fermentację cukrów. Tak wytwarza się alkohol. Później należy dodać odpowiednie bakterie. To nie magiczna receptura lecz przepis na płyn, który pozwoli ci pozbyć się kilku bardzo ważnych problemów zdrowotnych.Tak powstaje kwas octowy. Ma on w sobie bakterie, enzymy i aminokwasy. Najlepszy […]

Piwo i grill – zdrowa para

Piwo i grill – zdrowa para

Zaczyna się sezon grillowy. Ten wpis dedykujemy wszystkim spragnionym przypiekania na ruszcie. Powszechnie wiadomo, że mięso poddawane obróbce termicznej na grillu, nie jest zdrowe. Wraz z pieczeniem przedostają się do niego rakotwórcze substancje. Można i warto temu zaradzić za pomocą prostego zabiegu, którym jest marynowanie piwem.Naukowcy od piwnej marynatyDobrze jeśli marynujesz potrawy kilka godzin przed […]

Prawdziwy cynamon

Prawdziwy cynamon

Codziennie otaczamy się rzeczami wyprodukowanymi w Chinach. Często są to liche produkty, imitujące te z wyższej pólki. Wyjątkiem nie jest cynamon. O ile ma się możliwosć, warto wybierać cynamon cejloński. Stosowany z powodzeniem od tysięcy lat. RóżniceCynamon cejloński, czyli Cinamomum Verum – cynamon prawdziwy, Pochodzący z Sri Lanki, ma szlachetniejszy smak od Cynamonu Cassia. O […]