Odżywianie

FRYKASY, DAKTYLE I ANANASY…

FRYKASY, DAKTYLE I ANANASY…

Kto z nas nie lubi przekąsek? – każdy z nas pozwala sobie na takie małe grzeszki. A co, jeżeli te przekąski będą zdrowe, i będą dostarczać nam witamin i minerałów? To jest możliwe! Dobrze jest mieć pod ręką coś zdrowego i sycącego. Gdy przychodzą niespodziewani goście, do pracy, do szkoły, na spacerze. Suszone owoce są […]

KRÓL WZMACNIACZY SMAKU czyli E621 (sól kwasu glutaminowego)

KRÓL WZMACNIACZY SMAKU czyli E621 (sól kwasu glutaminowego)

Czym jest glutaminian sodu? Jaka jest jego funkcja w żywieniu? Czy spożywanie go szkodzi dla zdrowia i hamuje spalanie tkanki tłuszczowej? Czy zastanawialiście się, dlaczego zupka w proszku (np. pomidorowa, pieczarkowa) ma cudowny smak, chociaż że przeważnie nigdy nie stały nawet obok warzyw? Odpowiedzialny jest za to ulepszacz smaku. Glutaminian soku został odkryty przez japońskiego […]

D jak DOBROCZYNNA WITAMINA SŁOŃCA

D jak DOBROCZYNNA WITAMINA SŁOŃCA

Dlaczego jedni ludzie są śniadzi, inny mają jaśniejszy kolor skory, a inni ciemniejszy? Do czego nam właściwie potrzebne są promienie słoneczne? Czy tylko do pięknej opalenizny? Na te i inne pytania poszukajmy odpowiedzi. Witamina D3 powstaje w naszym naskórku dzięki działaniu promieniowania ultrafioletowego B, które emituje słońce. Są różne pasma promieniowania UV i nie każde […]

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości

Pogoda nie rozpieszcza, raz słońce i upały, raz deszcz i ochłodzenie. Czy jest jakiś napój łączący takie skrajne pogody? Syrop z kwiatów bzu czarnego. Warto mieć go zawsze pod ręką. Jest idealny na przeziębienie i wzmacnianie organizmu osłabionego chorobą. Jest również idealny do przygotowania orzeźwiającego napoju w letnie upały. Należy tylko rozcieńczyć go z wodą […]

NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

Kto z nas nie ma chęci spałaszować słoiczka słodkiej, czekoladowej nutelli? Idealna do naleśników, na kanapkę, na tosty, do muffinek, do ciasteczek. A w szczególności nasze pociechy… Może nie jest najtańsza, ale niektórzy uważając, że jej smak jest nie do podrobienia. Producenci wmawiają nam, że ten wybór jest idealny na śniadanie. Każdy pamięta reklamę: chrupiący […]

JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

Kwiaty, tak jak wszystko w przyrodzie, ma swój wyjątkowy smak. Nie bez przyczyny pszczoły korzystają z odwiedzin w kielichach przeróżnych miododajnych kwiatów. One wiedzą co dobre! My również możemy z takiej wiedzy skorzystać. Można zakochać się w smaku kwiatów, ich zapachu… Jeśli chcecie zagłębić się (nie tylko nosem), w pyszny świat kwiatów, zapraszam do lektury. […]

KOMU TALERZ ZUPY?

KOMU TALERZ ZUPY?

Kto z nas lubi zupy, ręka w górę? Oczywiście, czasem są jakieś koniecznie przez nas znienawidzone zupy. Ale może po jakimś czasie potrafimy się do nich przekonać. Jedno jest pewne, zupy mogą i są bardzo pożywne, sycące, rozgrzewające. Trzeba spojrzeć w prawdzie w oczy nie każdy  w dzisiejszych czasach jest nauczony jeść zupy albo po […]

MIESZANKA WZMACNIAJĄCA ORGANIZM

MIESZANKA WZMACNIAJĄCA ORGANIZM

Organizm podczas chorób traci odporność. Warto wzmocnić go stosując taką miksturę: Po 100g: – orzechów włoskich (znajduje się w nich witamina B6, która wzmacnia funkcje obronne organizmu. Dodatkowo obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, dzięki temu poprawia się elastyczność naczyń krwionośnych i przepływ krwi będzie łatwiejszy. Zmniejszy się ryzyko zakrzepów), – moreli (wpływają pozytywnie na […]

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY BURAK NA JĘZYKACH: – po angielsku: Beetroot lub Beet, – po francusku: Betterave, – po niemiecku: Rote bete lub Rote rübe, – po hiszpańsku: Remolacha. To ile czerwonych buraków i w jakiej formie (sok, ugotowane) powinniśmy spożywać, żeby ich prozdrowotne właściwości na nasz działały? […]

WYPIJAJ TĘ MIKSTURĘ CODZIENNIE PRZED SNEM – OCZYŚCISZ JELITA!

WYPIJAJ TĘ MIKSTURĘ CODZIENNIE PRZED SNEM – OCZYŚCISZ JELITA!

Jelita (cienkie i grube) w organizmie ludzkim odgrywają znaczącą rolę. Zajmują właściwie całość dolnej jamy brzusznej. Jelito cienkie jest najdłuższe, jego długość to ok. 4-6 metrów. Położone między żołądkiem a jelitem grubym. Natomiast jelito grube mierzy sobie ok. 1,5 metra. To ono ma charakterystyczna budowę, ponieważ jego ścianki są bardzo pofałdowane i pozagłębiane. To w […]