NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność

Kto z nas nie ma chęci spałaszować słoiczka słodkiej, czekoladowej nutelli? Idealna do naleśników, na kanapkę, na tosty, do muffinek, do ciasteczek. A w szczególności nasze pociechy…

Może nie jest najtańsza, ale niektórzy uważając, że jej smak jest nie do podrobienia.

Producenci wmawiają nam, że ten wybór jest idealny na śniadanie. Każdy pamięta reklamę: chrupiący chlebek+ słoik nutelli.

Czy aby na pewno?

 

 

 

 

 

CZYM TAK NAPRAWDĘ JEST NUTELLA?

Już na samym początku, przy wyszukiwaniu informacji o nutelli, znajdziemy:

Nutella – krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych. Światowy Dzień Nutelli jest obchodzony 5 lutego.

Składniki

Składniki Nutelli: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.*

*źródło: wikipedia

 

„Sekretny” składnik? – olej palmowy

Już od kilku lat słyszy się hasła, o wycofywaniu kremu Nutella ze sklepów, ze względu na jego szkodliwość, i rakotwórcze substancje. Dlaczego? Wszystkiemu jest winien jeden składnik, bez którego Nutella byłaby jedynie zwykłym kremem czekoladowym.

Główny składnik Nutelli to olej palmowy. Znajduje się on bardzo wysoko na liście szkodliwych dla zdrowia składników żywieniowych. Podgrzewany do temperatury 2000 stopni Celsjusza, wydziela niebezpieczne substancje rakotwórcze. To jest właściwie główny powód, dlaczego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (już w maju 2016 roku) zainteresowała się tym produktem.

Firma Ferrero oczywiście zaprzecza, jakoby dany składnik był szkodliwy, i tłumaczy o jego ogromnym wpływie na finalny smak Nutelli. Firma zamierza przedstawić wszystkim reklamę, broniącą ich firmę oraz zaprzeczającą doniesieniom naukowców o rakotwórczym działaniu składników znajdujących się w produktach obecnych na rynku.

* KRÓTKO O SZKODLIWOŚCI OLEJU PALMOWYM

Olej palmowy jest olejem roślinnym, wytwarzanym z nasiona bądź  miąższu olejowca gwinejskiego, czyli palmy oleistej. Olej palmowy naturalny, nierafinowany jest: gęsty, ale ciekły, w temperaturze pokojowej jest barwy żółtobrązowej.

Natomiast rafinowany i utwardzony olej palmowy jest twardą masą koloru białego lub jasnożółtego. Taki olej używany jest powszechnie w przemyśle spożywczym, jednak coraz częściej podnoszona jest kwestia jego szkodliwości.

Rafinowany olej palmowy jest bardzo szkodliwy do zdrowia, gdyż zawiera dużo tłuszczy trans. Sprzyja odkładaniu się w dużej ilości cholesterolu, a  co za tym idzie, w przyszłości prowadzi do zmian miażdżycowych i rozwoju groźnych dla życia chorób. Dodatkowo zaburza metabolizm, co jest przyczyną nadwagi i otyłości, szczególnie wśród małych dzieci, które zjadają stosunkowo dużo produktów z wysoką zawartością oleju palmowego (słodyczy, lodów i słonych przekąsek).

Produkty powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *