Rok 2020 przyniósł nam stare choroby, ale również nową. Wraz z początkiem roku każdy chyba chwytał się różnych możliwości na wzmocnienie podporności. Z półek sklepowych, tudzież aptek, sklepów zielarskich zaczęły znikać wszelkie witaminy: D,C, również zioła pomocne we wzmocnieniu odporności i chorobach: lukrecja, dziewanna, majeranek, tymianek, lipa.
Ludzie oblekli się w zapasy przetworzonej żywności, jedzenia w puszkach.
Tylko w przypływie tego wszystkiego, zapominamy o sposobach na choroby naszych babć, one tak leczyły bardzo dawno i jakoś naszym rodzicom nic nie jest. A teraz powinni tą wiedzę przekazywać swoim dzieciom i wnukom.
Pierwszym z tych naturalnych antybiotyków jest: SYROP Z CZOSNKU Z MIODEM. W okresie jesiennym zawsze pod ręką stoi słoiczek z przygotowaną miksturą. Gotowy do użytku.
Jest to niezwykle silny naturalny antybiotyk. Nie czuć od nas nieprzyjemnego zapachu czosnku. Możemy go oczywiście stosować tak samo podczas chorób, jak i wspomagająco na co dzień.
JAKIE SĄ SKŁADNIKI POTRZEBNE DO TEJ MIKSTURY?
Składniki:
Główka naturalnego (naszego polskiego, nie żadnego chińskiego czy hiszpańskiego) czosnku,
Sok wyciśnięty z 1 całej większej cytryny,
Kilka łyżek miodu (nie bójmy się, że czosnek zabije smak miodu, nie będzie tak) – najlepiej wybrać ten naturalny bardziej płynny: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy,
Na koniec: szklanka schłodzonej, przegotowanej wody.
JAK WYKONUJEMY?
Ząbki czosnku obieramy, można pokroić na małe kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i wodą.
W letniej wodzie miód lepiej się rozpuści i nie oblepi blendera.
Następnie dokładnie trzeba mieszankę zblendować.
Przelewamy wszystko do słoika. Zakręcamy. Słoik stawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwie doby, składniki nabiorą mocy.
Po tym czasie przecedzamy przez gęste sitko, bądź gazę. Wlewamy do szklanego słoika, butelki.
Z racji tego, że syrop jest z naturalnych składników, przechowujemy go w lodówce.
Pijemy jako dodatek do ciepłej herbaty, albo z ciepła wodą. Nie można go natomiast pić z zimną wodą – po co wtedy go robić i pić jak jesteśmy chorzy?
DAWKOWANIE:
Dorośli: 2-3 łyżeczki specyfiku na dzień.
Dzieci: 1 łyżeczka, można rozmieszać z lekko ciepłym płynem.
Dla koneserów smaków, jeżeli ktoś lubi takie słodko-miodowo-ostre smaki, można również użyć mieszanki jako dresingu do sałatki.
W przypadku przedłużającej się infekcji, zwiększamy ilość specyfiku o 1 łyżeczkę.