Mniszek lekarski – leczące dmuchawce
Mniszek lekarski rośnie na łąkach, przydrożach i w zaroślach. Często traktuje się go jako chwast. Nazywany też mniszkiem pospolitym, mleczem lub dmuchawcem, posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Zapewniło mu miejsce wśród wiodących ziół.
Mniszek. Czas na zbiory
W lecznictwie naturalnym zbiera się korzenie starszych roślin. Jesienią, po wykopaniu, umyciu, usunięciu części rosnących nad ziemią, suszy się go w ogrzewanej suszarni. Mniszek można też suszyć w warunkach naturalnych. Z tak starannie przygotowanych składników, otrzymujemy korzeń.
Z kolei wiosną, gdy mniszek wykształci liście i pędy z koszyczkami kwiatowymi w pąkach, ścina się nadziemną część rośliny. Następnie suszy się ją w przewiewnym miejscu. Tym sposobem otrzymujemy ziele mniszka.
Można też po zebraniu odrzucić pędy kwiatowe. Wtedy otrzymamy liście mniszka. Gdy kwitnie, zbiera się także koszyczki kwiatowe. Jeśli je wysuszymy w zacienionym, przewiewnym miejscu, otrzymamy kwiat mniszka.
Mniszek i jego działanie
Mniszek lekarski jest znany ze wspomagania pracy ludzkiego organizmu. Wykazuje następujące działania:
- moczopędne,
- pomaga w leczeniu zakażenia dróg moczowych,
- łagodniejsze są dzięki niemu choroby pęcherza,
- leczy nerki oraz kamicę moczową,
- ma działanie przeciwbakteryjne,
- zwalcza wirusy,
- chroni przed miażdżycą,
- pomaga w sprawnym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
- szybciej goją się dzięki niemu rany.
Mniszek przeciw nowotworom
Ta roślina to przede wszystkim nieoceniona pomoc przy chorobach nowotworowych. Ważna w zapobieganiu raka jest zmiana nawyków żywieniowych i zmiana trybu życia. Gdy jednak choroba staje się faktem, warto skorzystać z tego, co ofiarowuje nam w natura. Mniszek lekarski daje podobne efekty, co chemioterapia (jednak bez skutków ubocznych).
Mniszek wspomagający trawienie
Z pewnością ważną jego funkcją jest poprawienie trawienia. Mniszek ma działanie pobudzające wytwarzanie żółci i usprawnia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Większa jest kurczliwość omawianych przewodów. Szczególnie mamy na myśli pęcherzyk żółciowy. Powoduje to, że żółć nie ma zastojów. Mniszek wpływa na czynność wydzielniczą trzustki. Dzięki temu proces trawienia jest lepszy. Lepiej ponadto zachodzi proces wydzielania soku żołądkowego.
Mniszek w walce z cukrzycą
To ziele ma również działanie przeciwcukrzycowe. Zawiera bowiem inulinę, czyli substancję mającą wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Wolniejsze staje się wchłanianie cukru do krwi. Mniejszy jest także indeks glikemiczny pokarmu, który spożywamy. Mniejszy jest też poziom glukozy we krwi. W medycynie naturalnej mniszek pospolity jest stosowany w początkach cukrzycy i w stanach przedcukrzycowych. Pamiętać trzeba, że stosuje się go w połączeniu z innymi ziołami i odpowiednią dietą.
Mniszek jako pomoc w odchudzaniu
Mniszek możemy stosować również podczas odchudzania. Otyłość stanowi przede wszystkim olbrzymie zagrożenie dla zdrowia. W tym przypadku pomocna staje inulina. Jest niskokaloryczna i delikatnie słodka. Znacznie mniej słodka niż cukier. Inulina zmniejsza łaknienie, zwiększa uczucie sytości. Tak więc jeśli odchudzanie, to z mniszkiem lekarskim.
Mniszek – odporniejszy organizm
Mniszek wzmaga też odporność organizmu. Prawdopodobnie pobudza wytwarzanie substancji chroniącej przed wirusami – interferonu. Z całą jednak pewnością ma dobry wpływ na białe ciałka krwi. Mniszek można stosować w okresach dużej zachorowalności na schorzenia wirusowe oraz infekcje. Po te ziele powinny też sięgnąć osoby osłabione, starsze i po przebytych chorobach.
Nie dla wszystkich mniszek
Z pewnością nie powinni po niego sięgać uczuleni na to zioło oraz mający wrzody, nadkwaśność soku żołądka. Jedynie w porozumieniu z lekarzem mogą go stosować osoby mające niedrożność dróg żółciowych i jelit, chore na kamicę żółciową i ropień pęcherzyka żółciowego.
Mniszek – zioło, czy chwast?
Mniszek dla jednych jest chwastem, dla innych zielem. Od tego czym stanie się dla nas, zależy czasem nasze zdrowie lub jego brak.