Organizm podczas chorób traci odporność. Warto wzmocnić go stosując taką miksturę:
Po 100g:
- orzechów włoskich (znajduje się w nich witamina B6, która wzmacnia funkcje obronne organizmu. Dodatkowo obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, dzięki temu poprawia się elastyczność naczyń krwionośnych i przepływ krwi będzie łatwiejszy. Zmniejszy się ryzyko zakrzepów),
- moreli (wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek. Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika),
- rodzynek (zawierają – witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E, witaminę K. Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk),
- suszonych śliwek (suszone śliwki zawierają dużo więcej wartości odżywczych oraz witamin i błonnika, niż śliwki surowe. Zawiera: witaminy C, B6, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy),
- ziaren słonecznika (zawarte w nasionach słonecznika fitosterole mogą nie tylko zapobiegają miażdżycy, lecz także chronią przed rakiem prostaty. W ziarnach słonecznika znajduje się również kwas linolowy – może on hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych),
- i 2 cytryny z wyszorowaną skórką, uprzednio umyta pod bieżącą wodą (cytryna zawiera witaminę C, dzięki temu wspiera odporność i łagodzić przebieg infekcji. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza).
Wykonanie:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodajemy 100g miodu i dobrze mieszamy. Wkładamy do szklanego słoika i zakręcamy pokrywką. Przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie:
Dorośli – 2-4 łyżeczki w ciągu dnia,
Dzieci – 1 łyżeczka dziennie.
Przeciwwskazania:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią – konsultacja z lekarzem,
- uczulenie na którykolwiek ze składników.
Produkty powiązane
Podobne wpisy
Ósmy cud świata?
Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają
Kawa zdrowia doda
Po co nam ten magnez?
Czy woda z cytryną pita na czczo odchudza?
ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis
ZAKWAS Z BURAKA – NA OCZYSZCZENIE + PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY
NUTELLA – (NIE) ZDROWE ŚNIADANIE! – czyli o produkcie, który traci wiarygodność
SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO? + przepis, właściwości
KRÓL WZMACNIACZY SMAKU czyli E621 (sól kwasu glutaminowego)