Nazwa LAWENDA pochodzi od łacińskiego słowa lavare, co oznacza „myć się”.
W starożytności aromatyzowano lawendą wodę do kąpieli i zapewne stąd wzięła się nazwa rośliny.
Dym ze spalonych gałązek lawendy był traktowany jak kadzidło, dając intensywny lecz przyjemny zapach.
W XVI wieku lawenda była stosowana jako środek do leczenia przeziębień, chorób nerwowych, paraliżów.
W XVIII wieku popularna do spożywania była „WODA KRÓLOWEJ WĘGIERSKIEJ” – LAVENDOGRA – miała ona w swoim składzie rozmaryn, kwiat lawendy, szałwię i jałowiec.
Lawenda pochodzi z południa Europy, w stanie naturalnym porasta suche, wapienne zbocza. Obecnie uprawia się ja w wielu krajach, m.in. we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Anglii.
W Polsce stanowi doskonałą ozdobą każdego ogrodu.
Lawenda wąskolistna jest półkrzewem należącym do rodziny jasnotowatych, w wysokości do 60 centymetrów. Posiada liczne wzniesione, sztywne, rozgałęzione łodygi, zakończone urzekającymi fioletowymi kwiatami.
Kwitnie od czerwca do września.
Roślina ma silny, przyjemny zapach.
Lawenda zawiera olejek lotny (do 3%), garbniki , związki trójterpenowe, pochodne kumarynowe, antocyjany, kwasy organiczne, fitosterole, sole mineralne.
Surowiec zielarski, czyli kwiaty – pozyskuje się z upraw.
Surowcem roślinnym jest: kwiat Flos Lavandulae i olejek Oleum Lavandulae.
DZIAŁANIE:
Roślina pobudza krążenie, wzmacnia system nerwowy, działa rozkurczowo, uspokajająco, wiatropędnie, bakteriostatycznie, żółciopędnie i przeciwbólowo.
ZASTOSOWANIE:
W medycynie:
Wewnętrznie: przygotowywane napary zalecane są w zaburzeniach trawiennych, pobudzeniu nerwowym, depresjach, bezsenności, bólach głowy.
Zewnętrznie: przygotowywanych na bazie lawendy naparów używa się do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, przy nieświeżym oddechu, stosuje się do nacierania (kilka kropli olejku lawendowego dodaje się do olejku bazowego) – stosuje się przy bólach mięśniowych, przeziębieniach, inhalacje z dodatkiem olejku zaleca się w schorzeniach górnych dróg oddechowych, olejek stosuje się na ukąszenia owadów, w czasie migreny.
W kosmetyce:
- olejku lawendowego używa się do produkcji kosmetyków, wód perfum, płynów do kąpieli, mydeł, kremów, toników
- roślina łagodzi podrażnienia i działa oczyszczająco na każdy typ cery, ale polecana jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry wrażliwej, na cerę trądzikową działa antyseptycznie.
- lawendę dodaje się do kąpieli pobudzających i relaksujących, stosowana do parówek.
- ziele wchodzi w skład mieszanek ziołowych stosowanych do pielęgnacji włosów przetłuszczających się. Niewielka ilość olejku dodana do płukanki do włosów nada im przyjemny zapach.
W kuchni:
- kwiaty lawendy można kandyzować, stanowią dodatek dekoracyjny do deserów, ciast, lodów, do aromatyzowania octu.
- suszone liści dodaje się w niewielkich ilościach do tłustych mięs i warzyw.
- gałązki lawendy wrzucona na ruszt podczas pieczenia mięsa daje potrawie przyjemny aromat.
W ogrodzie:
- lawenda jest piękną ozdobą ogrodu, kwitnące gałązki wyglądają niezwykle efektownie, także później ususzone.
- ususzone gałązki wraz z kwiatami możemy w pęczkach zawiesić w mieszkaniu, domu, dodatkowo kilka gałązek położonych do szaf i szuflad, odstrasza mole.
Uwaga przy używaniu:
- duże dawki olejku lawendowego mogą wywołać stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit, może drażnić nerki i pęcherzyki płucne. Ziela nie należy stosować przy chorobie wrzodowej, schorzeniach wątroby i nerek.
- przy miejscowym stosowaniu może podrażnić skórę.
- należy zachować ostrożność w okresie ciąży, gdyż olejek lawendowy działa pobudzająco na macicę (może wywoływać lekkie skurcze).
Produkty powiązane