Kiedy zbierać pędy sosny na syrop? + przepis

Kiedy zbierać pędy sosny na syrop? + przepis

Według tradycji ludowych, sosna należy do drzew obdarzonych życiodajną mocą i właściwościami magicznymi. Dawniej w wigilię Bożego Narodzenia wieszano przy dachu chaty wierzchołki sosny – podłaźniczki. Miały za zadanie chronić dom wraz z jego mieszkańcami przed urokami i nieczystymi mocami. Z czasem polską podłaźniczkę zastąpiła stojąca choinka – drzewko bożonarodzeniowe charakterystyczne dla tradycji niemieckiej.

Drzewo możemy spotkać w strefie umiarkowanej półkuli północnej. W Polsce występuje na nizinach, w lasach mieszanych lub tworzy bory sosnowe.

Drzewo kwitnie w maju. Jest gatunkiem jednopiennym, kwiaty męskie są kłosokształtne, żeńskie – szyszkowate. Szyszki sosny dojrzewają w ciągu 2-3 lat. W całym drzewie występuje balsam sosnowy, potocznie nazywany żywicą.

Pączki i młode pędy pozyskuje się tylko ze ściętych drzew.

Surowcem zielarskim są w tym przypadku: młode pączki, młode pędy, kora z młodych drzew, olejek sosnowy, olejek terpentynowy, kalafonia, dziegieć sosnowy.

 

DZIAŁANIE:

- pączki i pędy sosny mają właściwości wykrztuśne, odkażające, moczopędne, żółciopędne, napotne, witaminizujące.

- olejek sosnowy działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie rozkurczowo.

- olejek terpentynowy stosowany zewnętrznie rozgrzewa i ma właściwości antyseptyczne.

- kalafonia charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, poprawia konsystencję maści i przyczepność plastrów.

- dziegieć sosnowy odkaża i działa przeciwgrzybiczo.

 

W JAKI SPOSÓB I KIEDY ZBIERAMY PĄCZKI SOSNY NA SYROPY I NALEWKI?

Najlepszą do tego porą jest przełom kwietnia i maja – zależnie od pogody. Pędy zbieramy, gdy na drzewach pojawiają się przyrosty, czyli te części, które będziemy wykorzystywać do nalewek i syropu. Przycinamy je ostrożnie ostrym nożem bądź sekatorem. Najlepsze na nalewkę i syrop będą pędy młodej sosny, rosnące na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach.

Jakie powinny być pędy, które zbieramy:

- optymalna długość to 10-12 centymetrów (dłuższe nie mają już tak dużo cennego soku, który chcemy pozyskać, natomiast krótsze – no cóż, musimy więcej się napracować i więcej ich zebrać).

- muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.

- nie mogą mieć już igieł o brązowo-żółtym odcieniu.

- powinny być lepkie – świadczy to o tym, iż mają bardzo dużo cennego soku.

Środki ostrożności:

- nie wolno zrywać pędów ze wszystkich gałęzi danej sosny - drzewo ma dalej rosnąć, nie możemy go niepotrzebnie narazić na zniszczenie.

- dbajmy o to, żeby nie złamać również gałęzi.

 

O CO CHODZI Z TYM SYROPEM, DLACZEGO POWINNIŚMY W NIEGO SIĘ ZAOPATRZYĆ?

 - doskonałe lekarstwo na kaszel i chrypkę,

- gdy dopada cię przeziębienie,

- cierpisz na zapalenie gardła,

- masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli,

- chorujesz na grypę,

- masz katar,

- czujesz się osłabiony,

- masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA SYROP Z PĄCZKÓW SOSNY

Składniki:

- pączki sosny (zbieramy ich w zależności jakie mamy zapotrzebowanie na syrop),

- cukier,

- czysty słoik (najlepiej kilku litrowy).

Wykonanie:

1.Zerwane młode pędy sosny delikatnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok, jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.

2.W słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody, choć jest to niekoniecze.

3.Słoik lekko zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo). Co jakiś czas można słoikiem lekko potrząsnąć.

4.Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Nie straci swoich właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

Produkty powiązane

Miód lipowy 400g

Ekologiczny syrop z pączków sosny 270ml

Ekologiczny syrop z róży 270ml

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *