Masło ziołowe jest doskonałym dodatkiem do potraw w naszej kuchni. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest idealne do smarowania pieczywa (szczególnie, gdy chcemy urozmaicić zwykłe kanapki czy grzanki), do ryb, do mięsa na grilla (nie tylko w sezonie letnim), do ziemniaków (też tych pieczonych w piekarniku, są wyborne…).
Przepis nie jest skomplikowany, łatwy, zajmuje tylko parę minut. I w gruncie rzeczy, można dodać do niego zioła, które się lubi – oczywiście nie w nadmiarze, żeby nie przesadzić z intensywnością smaku.
Składniki:
- 125g masła (tak naprawdę wszystko zależy od okazji, na którą te masło przygotowujemy. Na grilla raczej będziemy robić z większej ilości)
- 3-5 łyżek posiekanych świeżych ziół (u nas to przykładowo są: drobny szczypiorek, koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek)
- szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie, jeżeli ktoś woli bardziej słone)
- dla przełamania koloru i dla kontrastu warto dodać kilka ziarenek czarnuszki (ok. 0,5 łyżeczki).
Sposób przygotowania:
- Masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki, łatwiej się zgniecie w nie zioła. Przekładamy do miseczki.
- Wybrane przez nas zioła drobno siekamy. Warto je posiekać nożem, są wtedy idealnie chrupiące. Można dla wygody i szybkości wszystko zblendować (powstały w blenderze sok, również można wlać do masła – będzie ono miało lekko zielony kolor).
- Zioła wymieszać dokładnie z masłem.
- Masę wyłożyć na folię spożywczą, albo na papier do pieczenia, i uformować wałek. Ciekawą opcją jest również, wyłożenie małych kokilek albo foremek babeczkowych w różnych kształtach folią spożywczą, i nałożenie do nich masy maślano-ziołowej.
- Wkładamy do lodówki, aby stwardniało. Podajemy schłodzone.
Polecamy do zrobienia i życzymy smacznego!
Produkty powiązane
Podobne wpisy
Ósmy cud świata?
Smakowite tajemnica makaronu
Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają
Ostropest plamisty – chwast na wagę złota.
Godny polecenia ocet jabłkowy
Słodki jak cukier
Po co nam ten magnez?
Podstawowe przetwory z surowców zielarskich
Czy woda z cytryną pita na czczo odchudza?
ZAKWASZENIE ORGANIZMU? – czyli o pieprzu ziołowym odkwaszającym+ przepis