Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają

Jagody Goji. Odchudzają i uzdrawiają

Mają słodki smak, lekko pikantny, nieco zbliżony do żurawiny. Ich wygląd (oprócz czerwonego koloru) i konsystencja, mogą przywodzić na myśl rodzynki. Są skutecznym lekarstwem na wiele chorób. W Chinach były spożywane jako dodatek do herbaty, zjadane na surowo, a także pod postacią ekstraktów. Nie można się nimi jednak objadać bez umiaru, ze względu na ich wartość kaloryczną.

Prezentujemy garść ciekawostek dotyczących tego przysmaku.

I

W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się zasuszone owoce. W takim stanie możemy je też kupić w Polsce.
Sam proces pozyskiwania jest ciekawy. Świeżych jagód Goji nie wolno zbierać gołymi rękami, ponieważ następuje utlenianie, w wyniku którego zmieniają kolor na czarny. Dlatego do zbioru podchodzi się inaczej. Strząsa się je na specjalne maty.

II

Istne bogactwo w tych owocach witamin, minerałów, aminokwasów, składników odżywczych. Niewiele osób wie, że w owocach Goji występuje pięćdziesiąt razy więcej witaminy C niż w tak cenionych pomarańczach. Kolejnym składnikiem jest beta – karoten ale też kwasy tłuszczowe. Jagody te powodują także, że ludzki organizm produkuje hormon wzrostu.
Część aminokwasów występujących w Goji nie produkuje nasz organizm. Występują w nich wapń, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor.

III

Goji
Goji

Szczególną uwagę zwróćmy na jeden ze składników oprócz wyżej wymienionych. Jest nim german, posiadający działanie antynowotworowe. Ta jego funkcja została udowodniona badaniami. Za niezwykle wartościowy uznaje się kompleks polisacharydowy LBP. Jego łacińska nazwa brzmi Lycium Barbarum Polysaccharides. Jak dowodzą badania, LBP jest w stanie zahamować wzrost komórek raka okrężnicy, żołądka, płuc, guczołu krokowego i raka piersi.

IV

Jagody poprawiają także wzrok. Tak działa ich spożywanie. Jest w nich zawarty przeciwutleniacz, noszący nazwę zeaksantyna. Spełnia on funkcje ochronne przed promieniowaniem UV. Luteina pomaga z kolei lepiej widzieć i zmniejsza szanse wystąpienia katarakty, a także zwyrodnienia plamki żółtej.

V

Obok wymienionych funkcji zdrowotnych należy zapisać lepszy stan włosów i skóry, podwyższenie odporności, poprawę krążenia, ochronę wątroby, zwiększenie płodności , polepszenie funkcji seksualnych.

VI

Dla części z nas ważne jest odchudzanie. Zrzucenie zbędnych kilogramów dla poprawy zdrowia, kondycji i samooceny, skutecznie pomogą jagody Goji. Od wielu lat mieszkańcy Tybetu stosują je do poprawy trawienia i oczyszczenia wątroby z toksyn. Jak wpływają opisywane jagody na wątrobę, sprawdzili naukowcy. Badania na myszach jednoznacznie wykazały, że kompleks polisacharydowy skutecznie hamuje spowodowane dietą wysoko-tłuszczową oksydacyjne uszkodzenia w wątrobie.

VII

goji
goji

Najlepsze jagody Goji pochodzą z rejonów, gdzie występuje czyste środowisko naturalne, a więc z Tybetu, czy Himalajów. Rosnące w Korei, czy Japonii odznaczają się mniejszą wartością leczniczą, a także odżywczą.
Owoce te mimo swoich niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych i smakowych, nie są dla każdego. Nie mogą ich jeść osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Konsultacji z lekarzem wymaga spożywanie tych owoców podczas występowania chorób i przyjmowania lekarstw. Stanowczo nie mogą jeść ich też kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jeśli już zdecydujemy się na spożywanie jagód Goji, pamiętajmy, aby jeść tylko suszone, w ilości nie większej niż pięć, do dwunastu gramów dziennie.

VIII

Zachwyceni Goji sięgamy po nie, by delektować się ich smakiem i zdrowiem, którym nas szczodrze obdarowują. Mnóstwo osób od stuleci przekonało się o wspaniałych ich właściwościach. Sięgnij po nie również i Ty.

Produkty powiązane

Az Goji 60kps.

Jagody Goji 1kg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *