JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

JADALNY OGRÓD KWIATOWY – czyli, jakie kwiaty można zjadać a jakie nie + kilka przepisów na kwiaty

Kwiaty, tak jak wszystko w przyrodzie, ma swój wyjątkowy smak. Nie bez przyczyny pszczoły korzystają z odwiedzin w kielichach przeróżnych miododajnych kwiatów. One wiedzą co dobre!

My również możemy z takiej wiedzy skorzystać.

Można zakochać się w smaku kwiatów, ich zapachu…

Jeśli chcecie zagłębić się (nie tylko nosem), w pyszny świat kwiatów, zapraszam do lektury.

WAŻNE INFORMACJE NA WSTĘPIE!

- nie próbujcie zjadać kwiatów, których nie potraficie rozpoznać,

- jeśli wiemy, że kwiat należy do grupy kwiatów trujących, tym bardziej zrezygnujcie z próbowania go (może zawierać trujące toksyny groźne dla zdrowia),

- nie spożywajcie kwiatów rosnących w centrach miast, bądź w pobliżu ruchliwych ulic. Wraz z samochodami, idą w parze trujące spaliny. A nikt nie chce jeść spalin na talerzu,

- nie należy również niszczyć stanowisk dziko rosnących kwiatów,

- nie należy również zrywać wszystkich kwiatów, dajmy postołować się również pszczołom i innym owadom (one też musza jeść),

- nie zrywajmy kwiatów w parkach i terenów  zielonych,

- nie próbujmy kwiatów w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych  (mogą być opryskiwane chemikaliami),

- KWIATY DO ZJEDZENIA POWINNIŚMY SAMI SIAĆ W OGRÓDKU CZY NA BALKONIE!

 

OTO LISTA JADALNYCH KWIATÓW I ZIÓŁ:

- kwiaty akacji (robinia) – ale tylko kwiaty, gałązki są niezwykle trujące, smak słodki, tak jak zapach,

- kwiaty bazylii – mają delikatny smak i aromat bazyliowy,

- kwiat bzu czarnego – i znów  nie zapomnijmy, że gałązki są trujące – mają smak i aromat dzikiego bzu,

- bez /lilak – smak gorzko-cierpki, ale przyjemny,

- kwiaty aksamitki – mają cierpki smak, zupełnie jak skórka z grejpfruta,

- kwiaty bluszczyka kurdybanka,

- kwiaty bratka, najsmaczniejsze są te pomarańczowe – można nimi również przyozdabiać talerz,

- kwiaty chabra – są wyjątkowo delikatne,

- kwiaty czosnku – mają intensywny czosnkowy posmak,

- kwiaty dyni są delikatne,

- piękne żółte kwiaty dziewanny są aromatyczne,

- kwiaty fasoli mają delikatny smak groszku,

- piękne żółte kwiaty forsycji – lekko owocowy smak,

- lawenda – mocny smak i aromat,

- kwiaty lipy – lekko słodkie, pięknie prezentują się jako ozdoba dania,

- lucerna,

- kwiaty mięty – mają przyjemny miętowy smak i aromat,

- kwiat mniszka lekarskiego – oprócz wykorzystania do sporządzania syropów i nalewek, można je również dodać do potraw – są delikatne w smaku,

- kwiaty nagietka,

- niebieskie kwiaty ogórecznika – mają lekko ogórkowy posmak, doskonałe do ozdabiania potraw,

- kwiaty piwonii – bardzo aromatyczne,

- płatki róży – doskonałe do ozdoby, jako przekąska, dodatek do sałatki – smak różany,

- kwiaty rzodkiewki – smak lekko musztardowy (często zdarza się nam, że rzodkiewka nam przerośnie),

- kwiaty, a właściwie płatki słonecznika,

- małe stokrotki – mają dość delikatny smak,

- kwiaty szczypiorku – smak tak jak szczypiorek, smak szczypiorkowy,

- kwiat wrzosu – ma lekko ziołowy posmak.

Zamieściłam tu kilkanaście przykładów, chyba najpopularniejszych roślin wysiewanych w ogródkach. Oczywiście wiem, że ta lista nie będzie miała końca, bo każdy może coś do niej dorzucić.

 

NA TE ROŚLINY TRZEBA UWAŻAĆ, SĄ TRUJĄCE:

- azalia,

- bieluń,

- groszek pachnący,

- hiacynt,

- hortensja,

- irys,

- jaskier,

- konwalia,

- krokus jesienny,

- oleander,

- powojnik (Clematis),

- sasanka,

- tojad,

- wilczomlecz,

- żonkile i narcyzy.

 

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ!

- osoby wrażliwe na nowe pokarmy, powinny zacząć próbowanie od małych porcji,

- alergicy muszą uważać na pyłki, które mogą pozostać na płatkach kwiatowych.

W JAKI SPOSÓB ZBIERAMY I JAK PRZECHOWUJEMY ZEBRANE KWIATY DO SPOŻYCIA

  1. Gdy już zebraliśmy interesujące nas kwiaty – tylko te zdrowe, bez większych uszkodzeń – przenosimy je luźno włożone do papierowych bądź lnianych woreczków. Plastikowe reklamówki nie są wskazane, jak chyba w przypadku wszystkich roślin.
  2. Dokładnie myjemy nasze „zbiory”, w szczególności jeśli rosną blisko ziemi, delikatnie rozkładamy na ręczniku papierowym do wyschnięcie. Kwiaty np. bzu czarnego, lipy, akacji robinii, wystarczy rozłożyć luźno na ręczniku papierowym – ich delikatne kwiaty mogą nie wytrzymać moczenia w wodzie.
  3. Część można oczywiście zasuszyć, i używać do aromatycznych herbatek.
  4. Do suszenia powinniśmy wybierać miejsca przewiewne, ale nie bardzo nasłonecznione, co jakiś czas warto przewrócić kwiaty aby nie spleśniały.

 Zatem, czekajmy na zakwitnięcie naszego ogródka, i rozkoszujmy się cudownym jego smakiem!

KILKA PRZEPISÓW  Z WYKORZYSTANIEM JADALNYCH KWIATÓW

DELIKATNA WIOSENNA SAŁATKA Z KWIATAMI NASTURCJI

Składniki:

- delikatna w smaku sałata np. rukola, rzymska, masłowa,

- dodatki: dowolne kiełki,

- rzodkiewka, ogórek,

- olej lniany, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze cząstki. Przekładamy do miski. Dodajemy wcześniej umyte i osuszone kiełki, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Polewamy olejem lnianym, doprawiamy do smaku. Na koniec układamy na wierzchu sałatki kwiaty nasturcji.

 

PYSZNE PLACKI Z KWIATAMI BZU CZARNEGO

Składniki:

- kilka całych kwiatostanów bzu czarnego (ważne żeby były całe baldachimy, a nie oberwane kwiaty),

- 2 jajka,

- szklanka mleka (w zależności od gęstości ciasta),

- pół szklanki mąki,

- olej do smażenia,

- cukier puder – do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy na ciasto o gładkiej konsystencji. Baldachimy moczymy dokładnie w cieście. Rozgrzewamy olej na patelni, układamy baldachimy na patelni. Dopiero jak trochę się podsmażą, delikatnie obcinamy jak najkrócej łodyżki. Obracamy na drugą stronę. Smażymy. Usmażone przekładamy na  papier, aby pochłonął zbędny tłuszcz.

Osączamy na papierze, posypujemy cukrem pudrem.

 

CHRUPIĄCE KWIATY AKACJI

Kwiaty akacji delikatnie obrywamy z gałązek, myjemy, osuszamy. Przygotowujemy gęstsze ciasto, jak na naleśniki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy po kilka kwiatów do ciasta, obracamy, żeby całe zamokły, przekładamy ostrożnie na tłuszcz. Obsmażamy z obu stron. Wyjmujemy na papier, odsączamy. Posypujemy cukrem pudrem.

W taki sam sposób możemy smakować kwiaty cukinii, dzikiej róży, dyni. Wszystkie będą smaczne.

Produkty powiązane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *