ZIELONA NAOWOCNIA ORZECHA WŁOSKIEGO - CZYM JEST ORZECH WŁOSKI I GDZIE ROŚNIE?
Skorupki orzecha włoskiego odkryto w osadach sprzed kilku tysięcy lat. Starożytni Grecy bardzo wysoko cenili orzech włoski, określając go jako „drzewo królewskie”. Rzymianie nazywali owoce „żołędziami Jowisza” i upowszechnili roślinę w swoich prowincjach. Tradycja uprawy drzewa w Chinach, Japonii i Indiach sięga wielu tysięcy lat.
Obecnie w stanie naturalnym orzech włoski rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce orzech włoski cieszy się dużą popularnością, często sadzi się go w swoich ogrodach.
Orzech włoski jest drzewem długowiecznym, o szeroko rozkładających się gałęziach. Osiąga nawet do 30 metrów wysokości.
Kwitnie w maju (niestety lekkie nocne przymrozki mogą spowodować przemarznięcie kwiatów, i co za tym idzie zbiory będą mniejsze – ale na pogodę nie mamy za dużego wpływu), przed pojawieniem się zawiązków liści.
Owocem jest okrągły pestkowiec otoczony zieloną, mięsistą, skórzaną, miękką okrywą.
Duże liście jasnozielone, po roztarciu wydzielają przyjemny zapach.
Orzech włoski zawiera flawonoidy, trójterpeny, fenolokwasy, witaminy C, K, kwas foliowy, olejek eteryczny, karotenoidy, garbniki, sole mineralne.
SUROWCE ZIELARSKIE: liście Folium Juglandis, niedojrzałe i dojrzałe owoce Fructus Juglandis, mięsista naowocnia Pericarpium Juglandis, kora Cortex Juglandis.
ZASTOSOWANIE ORZECHA WŁOSKIEGO
W medycynie:
- wewnętrznie stosuje się napary i odwary w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, schorzeniach wątroby, biegunkach, do zahamowania drobnych krwawień, w początkach cukrzycy, w chorobach skórnych
- zewnętrznie stosuje się napary i odwary z liści do przemywania skóry w stanach zapalnych, przy egzemie, trądziku, zranieniach, żylakach odbytu i podudzi, w zapaleniu sromu i pochwy, przy nadmiernej potliwości stóp, do płukania ust i gardła w stanach zapalnych, do przemywania w stanach zapalenia spojówek.
W ogrodzie:
- stanowi piękne uzupełnienie widoku ogrodu.
Do dekoracji:
- wyschnięte orzechy w brązowych skorupkach stanowią idealne uzupełnienie do dekoracji świątecznych i stroików.
W kosmetyce:
- orzech włoski wchodzi w skład kosmetyków ułatwiających opalanie.
- jest składnikiem płukanek ziołowych, barwi włosy na kolor brązowy.
Inne zastosowanie:
- świeże roztarte liście działają odstraszająco na owady.
- drzewo orzecha włoskiego jest cenionym surowcem stolarskim, służącym do wyrobu mebli, schodów, oklein.
- z zielonej naowocni otrzymuje się garbniki oraz barwniki do tkanin i drewna.
- olej z orzechów stosowany jest do produkcji lakierów oraz farb drukarskich.
W kuchni:
- orzech właściwy – ten środek który zjadamy – jest wysokokalorycznym pożywieniem, zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i witaminy,
- spożywamy orzechy na surowy, jako dodatek do wypieków, musli, ciasteczek, chlebów, służy do wyrobu chałwy.
- orzechów wykorzystuje się jako składnik do potraw pieczonych, duszonych, smażonych.
- dodatek do sałatek, np. z zieloną sałatą.
- drobno zblendowany służy do panierowania kotletów cielęcych.
- niedojrzałe owoce można marynować, przyrządzić z nich konfitury, robić nalewki.
W JAKICH DOLEGLIWOŚCIACH SPRAWDZĄ SIĘ ORZECHY WŁOSKIE:
ściągająco,
przeciwbakteryjnie,
przeciwgrzybicznie,
przeciwwirusowo,
wzmacniająco,
odtruwająco,
poprawia trawienie,
obniża poziom cukru we krwi,
przeciw-pasożytniczo (w medycynie ludowej uważano orzech włoski za naturalny środek przeciwrobaczny).
W JAKI SPOSÓB POWSTAJE EKSTRAKT Z ZIELONEJ NAOWOCNI ORZECHA WŁOSKIEGO?
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego uzyskuje się z zielonych owoców orzecha. Preparat posiada bardzo szeroki zakres działania.
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego wzmacnia organizm i reguluje pracę układu pokarmowego. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciw-pasożytnicze. Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Zewnętrznie znajduje zastosowanie przy trądzikowych schorzeniach skóry.
W medycynie ludowej polecany także przy biegunkach oraz przeciw pasożytom, między innymi glistom jelitowym.
„Ekstrakt” – wywodzi się od łacińskiego rzeczownika „extractum” – czyli to co wyciągnięte. Taki wyciąg/ekstrakt jest bardziej skoncentrowany.
Skoncentrowany – oznacza to w tym przypadku taki, w którym konkretny wykorzystany składnik roślinny posiada wyższe stężenie niż występując w naturalnej postaci.
Poszczególne składniki wchodzące w skład ekstraktu z zielonej naowocni orzecha włoskiego: zielone owoce orzecha (Juglandis recens fructus), spirytus rektyfikowany (zawartość etanolu max 50%), woda. Zawartość składników czynnych w zalecanej porcji dziennej: 2,8g.
Sposób użycia ekstraktu z zielonej naowocni orzecha włoskiego:
Ekstraktu z zielonej naowocni orzecha włoskiego używa się jako uzupełnienie diety dla osób dorosłych, 5 ml produktu rozpuścić w 100 ml wody. Przyjmować 2 razy dziennie na 15 min przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennego spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecane jest stosowanie zróżnicowanej i bogatej w środki odżywcze diety.
DLACZEGO EKSTRAKT Z ZIELONEJ NAOWOCNI ORZECHA WŁOSKIEGO JEST SKUTECZNIEJSZY W WALCE Z PASOŻYTAMI NIŻ SAME ORZECHY WŁOSKIE?
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego produkowany jest przez Duńską firmę Medi-Flowery.
Posiada wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Zawiera naturalne substancje czynne wzmacniające organizm i regulujące pracę układu pokarmowego. W naturalny sposób wspomaga trawienie, wpływa na regulację układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, a tym samym wspiera funkcje samooczyszczania się jelit.
Godne polecenia są również inne produkty tejże firmy (ekstrakt z piołunu, ekstrakt z goździków korzennych, antiquus, olejek oregano, nefris, L-ornityna, płyn ziołowy do okładów, ekstrakt z rdestu ostrokończystego), z którymi można, a nawet należy ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego łączyć – podczas poszczególnych kuracji oczyszczających jelita, wątrobę oraz nerki. Takie zestawy działają oczyszczająco na cały układ pokarmowy, a w szczególności oczyszczają organizm zakażony pasożytami.
KOMU POLECANY JEST EKSTRAKT Z ZIELONEJ NAOWOCNI ORZECHA WŁOSKIEGO?
Suplement diety jest polecany jako wspomożenie pracy jelit, wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit.
W SKŁAD JAKICH KOMPLEKSOWYCH KURACJI WCHODZI EKSTRAKT Z ZIELONEJ NAOWOCNI ORZECHA WŁOSKIEGO?
*kuracja (podstawowa) na oczyszczenie jelit ze złogów:
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha
Ekstrakt z piołunu
Ekstrakt z goździków
*kuracja wzmacniająca na oczyszczenie jelit:
Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha
Ekstrakt z piołunu
Ekstrakt z goździków
Ekstrakt ziołowy Antiquus
Sposób użycia zalecany przed producenta: jako uzupełnienie diety dla osób dorosłych, 5 ml produktu rozpuścić w 100 ml wody. Przyjmować 2 razy dziennie na 15 min przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennego spożycia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej, szczelnie zamknięte, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Uwaga: preparat zawiera 50% etanolu. Może osłabić zdolność kierowania pojazdami mechanicznymi i obsługę maszyn będących w ruchu. Preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące.
Producent: Medi-Flowery ApS, Box 42, 2660 Br. Strand, Dania
PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA KURACJI:
- Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie wolno przyjmować więcej niż 1 litr płynów dziennie (w czasie trwania jakiejkolwiek kuracji wskazane jest spożywanie sporej ilości płynów).
- Jeśli w trakcie pojawią się objawy przeziębienia, kurację należy przerwać i zacząć do początku po wyleczeniu.
- W czasie ciąży i karmienia piersią. Zabiegi oczyszczające można rozpocząć najwcześniej 3 miesiące po porodzie, a w przypadku matek karmiących dopiero po 3 miesiącach od zakończenia karmienia.
- W chorobie wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy kuracje można stosować dopiero po całkowitym wyleczeniu.
- W trakcie leczenia antybiotykami.
- Po każdym szczepieniu (np. przeciw grypie, tężcowi). Kurację można rozpocząć dopiero po czterech tygodniach.
- Po każdym zabiegu chirurgicznym (kurację ziołową można stosować dopiero po 3 miesiącach).
- Jeśli jest się w trakcie zabiegów chemioterapii czy radioterapii. Wszelkie kuracje ziołowe należy zakończyć co najmniej na tydzień przed rozpoczęciem chemioterapii. Żadnej z kuracji nie można rozpocząć wcześniej niż 2 tygodnie po zakończeniu chemioterapii.
- Jeśli przyjmuje się leki cytostatyczne.
- W połączeniu z innymi kuracjami ziołowymi i hemeopatycznymi, urynoterapią czy głodówką. Każdą z opisanych kuracji oczyszczających należy przeprowadzić osobno.
Podczas kuracji oczyszczających nie należy stosować octu jabłkowego, błonnika w postaci mieszanki babki płesznik i babki jajowatej ani zwiększonych dawek witaminy C. nie pić wody z dodatkiem soli, nawet ze szczyptą.
Należy podkreślić, że jeśli się mieszka lub często przebywa w pomieszczeniach zagrzybionych, przeprowadzenie kuracji oczyszczających organizm może mieć mniejszy efekt. Zarodniki grzybów są bowiem silniejsze od najskuteczniejszej kuracji.