SŁODKI CUKIER Cukier potrafi uzależniać jak papierosy, alkohol. A co jest najgorsze – bardzo ciężko przed nim się skryć. Cukier jest wszędzie, często ukryty pod innymi nazwami, ale znajdziemy go w każdym produkcie… Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacowała, że przeciętny człowiek potrzebuje na co dzień ok. 6 łyżeczek cukru. Tymczasem większość z nas przekracza tę […]
Aloes pomoc dla skóry!
SKÓRA UWIELBIA ALOES Aloes – to kosmetyk niemal wszechstronny: nie tylko doskonale pielęgnuje skórę każdego rodzaju, ale także łagodzi jej podrażnienia i leczy. Jest bezcennym składnikiem różnych preparatów do twarzy, ciała i do włosów. Spośród 300 gatunków aloesu największe znaczenie w kosmetyce zyskała Aloe Vera. Miąższ zawarty w liściach tej rośliny w niemal 97% składa […]
Żelazo – ważne dla zdrowia
Nasze organizmy są często narażone na niedobór żelaza. Gdy go jest za mało występuje anemia i związane z nią omdlenia. Gdy żelaza jest zbyt dużo, występuje uczucie zmęczenia oraz bóle stawów i uszkodzenie DNA. Żelazo hemowe i niehemowe W powszechnej opinii bogate w żelazo jest mięso. Zawiera żelazo hemowe, łatwo przyswajalne przez organizm. Należy uważać […]
Lekarstwo z tropików – pau d’arco
Wyobraźmy sobie herbatę o gorzkokwaśnym smaku, trawiastym zapachu i brązowym kolorze. Wyobraźmy też uniwersalny środek zwalczający wiele chorób. To musi być tabebuia impetiginosa, której popularne nazwy to pau d’arco, „herbata Inków”, lapacho, ipe roxo, tahuari, teheebo. Wykorzystywane przez plemiona Jest drzewem, które rośnie w lasach Ameryki Środkowej, a także Południowej. Susz uzyskuje się z zewnętrznej […]
Zabójcza litera „E”
Która litera jest najbardziej szkodliwa? Odpowiedź jest jedna – E. Pod nią kryją się wszelakie chemikalia, mające na celu poprawić jakość spożywanej przez nas żywności. Mogą one służyć do spulchniania, zagęszczania, nadania lepszego smaku i wyglądu wysoko przetworzonym pokarmom. Nie jest oczywiste, które składniki E szkodzą mniej, a które bardziej. Te, powszechnie stosowane w Polsce, […]
Widłak goździsty – właściwości i zastosowanie
Widłak goździsty, łac. nazwa Lycopodium clavatum L. W folklorze ludowym występująca pod takimi nazwami jak: niedźwiedzia łapa, babimór czy pies św. Jana. Należy do roślin z gatunku kosmopolitycznych, z rodziny widłakowatych. Roślina zarodnikowa, wieloletnia, swoim wyglądem podobna do mchu. Widłak goździsty zaliczany jest do roślin starych pod względem genetycznym. Jego bliscy przodkowie żyli na ziemi […]
Himalaya Cystone – zioła na kamienie nerkowe
Cystone Himalaya to sztandarowy produkt cenionej zielarskiej firmy Himalaya. Producent firma Himalaya kładzie wysoki nacisk na czystość, bezpieczeństwo, inspirację naturą, nieszablonowość w tworzeniu serii preparatów wspomagających ochronę zdrowia, wykonywanych według wielowiekowych receptur ajurwedy. Ajurweda to najstarszy na świecie system medycyna naturalnej powstały na terenach Indii. Od 1979 roku uznany jako koncepcja zdrowia i terapii przez […]
Mieszanka ziołowa na pasożyty, glisty robaki i lamblie
Mieszanka ziołowa na pasożyty, glisty robaki i lamblie wg receptury prof. Ożarowskiego. W ostatnich latach problem występowanie różnego rodzaju „nieproszonych gości” w naszych organizmach to niestety popularny temat. Jedną z ciekawszych opcji do walki z tak nieprzyjemnym wrogiem są zioła. Koszt takiej kuracji nie powinien obciążyć raczej żadnego portfela. Przepis: tymianek ziele 50 g tatarak […]
Mieszanka ziołowa „Przy stłuszczeniu wątroby” wg Ojców Bonifratrów
Mieszanka ziołowa „Przy stłuszczeniu wątroby” wg Ojców Bonifratrów to skuteczne narzędzie do walki z ciężkim problemem jakim jest stłuszczenie wątroby. Przyczyną tak poważnego zwyrodnienia bywa często nadmierne spożywanie tłuszczów, zwiększona biosynteza kwasów tłuszczowych (brak witaminy B1), zmniejszone wydalanie fosfolipidów (brak czynników lipotropowych). Stłuszczenie wątroby wiąże się często z zatruciami, także alkoholem (długotrwałym alkoholizmem, ciężką niedokrwistością, […]
Godny polecenia ocet jabłkowy
Musimy połączyć zmiażdżone jabłka (lub zamiast nich cydr) z drożdżami, aby wywołać tym sposobem fermentację cukrów. Tak wytwarza się alkohol. Później należy dodać odpowiednie bakterie. To nie magiczna receptura lecz przepis na płyn, który pozwoli ci pozbyć się kilku bardzo ważnych problemów zdrowotnych.Tak powstaje kwas octowy. Ma on w sobie bakterie, enzymy i aminokwasy. Najlepszy […]